Proste, smaczne i szybkie przepisy na dania z ciasta francuskiego idealne na każdą okazję

Rogaliki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. Możemy je kupić w każdym większym markecie lub przygotować samodzielnie. Przygotowanie z nich potraw jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Z tego powodu tak często przekąski z ciasta francuskiego można spotkać podczas przyjęć i spotkań ze znajomymi.

Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować nawet wtedy, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Ich smak zawsze zachwyca gości i jako pierwsze znikają ze stołu. Przygotowaliśmy kilka szybkich i prostych imprezowych przekąsek z ciasta francuskiego. Gwarantujemy, że ich smak na pewno zostanie doceniony przez gości. Oto sprawdzone przepisy z ciasta francuskiego przekąski. 

Przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem są proste w przygotowaniu i smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do ich przyrządzenia potrzebny jest płat ciasta francuskiego, pierś z kurczaka, czerwona cebula, ser ricotta i rukola. Oprócz tego niezbędne są przyprawy takie jak sól, czosnek, pieprz i papryka w proszku.

Kurczak i cebula muszą wystygnąć, więc w tym czasie należy przygotować resztę składników. Rukolę należy drobno posiekać i pomieszać ją z ricottą, solą i pieprzem. Płat ciasta dzielimy na 8 równych części. Na każdy kawałek układamy kurczak z cebulką oraz rukolę z ricottą.

Wierzchołki kwadratowych kawałków należy ze sobą złapać i skleić na środku. Gotowe sakiewki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną sezamu. Ciasto należy piec w piekarniku w 220 stopniach przez 20 minut.

Przekąska z ciasta francuskiego
Źródło: Pixabay

Ciasto francuskie na słodko

Dla miłośników słodkich smaków polecają się przekąski z ciasta francuskiego na słodko z jabłkami. Przepis jest bajecznie prosty i wymaga użycia tylko kilku składników. Do przyrządzenia tych przekąsek potrzebne są jabłka, cynamon, odrobina cukru i sok z cytryny.

Jabłka należy obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie musisz skropić je sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem i cukrem. Na każdej z ośmiu części ciasta francuskiego układamy porcję jabłek i zlepiamy z trzech stron. Powstałe ciastka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Doskonale smakują podawane z domowym lukrem.

Trójkąty ze szpinakiem

Kolejnym pomysłem na szybką przekąskę z ciasta francuskiego jest połączenie go ze szpinakiem. Farszem do ciasta jest przesmażony z czosnkiem szpinak z dodatkiem sera feta. Wystarczy świeży lub mrożony szpinak usmażyć na maśle, doprawić małą ilością soli, pieprzem i gałką muszkatołową.

Warto pamiętać, że z solą nie należy przesadzać, bo ser jest bardzo słony. Gdy cała woda wyparuje z patelni ze szpinakiem, konieczne jest dodanie sera typu feta. Na każdym z ośmiu kwadratów ciasta francuskiego układamy farsz ze szpinakiem i sklejamy w trójkąty. Smarujemy je żółtkiem i pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.

Rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami 

Przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem z piekarnika to świetna propozycja na imprezę. Można je spożywać na zimno, na przykład z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego. Przygotowanie dania należy rozpocząć od posiekania drobno cebuli i zeszklenia jej na niewielkiej ilości oleju. Po chwili smażenia na patelnię dodać starte na tarce pieczarki i zredukować do odparowania wody. Potem należy doprawić farsz solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.

Gdy farsz z warzywami ostygnie, doprawiamy go serem żółtym tartym. Na cieście francuskim układamy na całej powierzchni pomieszany z ketchupem farsz. Roladę zawijamy wzdłuż długiego boku i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy kawałki na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

Rolada z cista francuskiego
Źródło: Pixabay

Koszyczki z ciasta francuskiego z warzywami

Ten pomysł na przekąskę z piekarnika z całą pewnością zachwyci wszystkich gości. Przepis na ciasto francuskie z sałatką warzywną, serem i kawałkami łososia to imprezowy hit. W cieście francuskim należy wyciąć koła o średnicy około 10 cm. W połowie wyciętych kółek należy wyciąć kolejne, tym razem o średnicy 2 cm. Sklejamy ze sobą wycięte kółka bez dziurki z kółkami z dziurkami i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Czas na warzywa. Pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę, oliwki w plasterki a rukolę szarpiemy. Ser typu feta kroimy w nieduże kawałki, najlepiej kostkę. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki lub w plasterki. Taką sałatkę z warzywami, serem i kawałkami łososia układamy na upieczonych koszyczkach z ciasta francuskiego. Lekko całość można skropić lekkim sosem na bazie oliwy.

Szybkie pizzerinki z serem

Ostatni imprezowy przepis to pizzerinki z sosem pomidorowym, serem, szynką i papryką. Wystarczy drobno pokroić dobrej jakości wędlinę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę w drobną kostkę. Można dodatkowo posiekać cebulkę. Sos pomidorowy może być gotowy lub domowej roboty. Równie dobrze można wykorzystać ketchup lub koncentrat pomieszany z ziołami i innymi przyprawami.

Na cieście francuskim pokrojonym w nieduże kwadraty i posmarowanym sosem należy umieścić szynkę, warzywa i całość posypać serem. Na blaszce układamy kwadraty i pieczemy przez około 18 minut w 200 stopniach.

Jak upiec w piekarniku przekąski z ciasta francuskiego?

Jak widać, przepisów i pomysłów na smaczne przekąski z ciasta francuskiego jest wiele. By ciasto francuskie i przekąski z niego zrobione były smaczne, nie należy piec ich w zbyt wysokiej temperaturze. Gdy jest ona zbyt wysoka, ciasto się momentalnie pali i nie da się go uratować. Zbyt niska temperatura też będzie zabójstwem dla naszych przekąsek.

Najbardziej rekomendowana temperatura dla ciasta francuskiego to około 200-220 stopni. Najlepiej je piec z grzaniem włączonym na górę i dół. By ciasto francuskie było zawsze chrupiące, gotowe przekąski warto posmarować przed upieczeniem rozkłóconym żółtkiem.

One thought on “Proste, smaczne i szybkie przepisy na dania z ciasta francuskiego idealne na każdą okazję

  1. Nigdy nie lubiłem ciasta francuskiego, ale od kiedy moja żona zrobiła rogaliki z jakiegoś przepisu, to pokochałem chyba na zawsze. Muszę podesłać jej ten artykuł, może nawet razem coś upichcimy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close