Jak zamrozić zupę, czyli kilka zasad udanego mrożenia potraw, które musisz poznać

Zupa dyniowa

Zupy w domu gotujemy bardzo często. Czasami jednak zdarza się tak, że ugotujemy jej za dużo i pojawia się problem. Nie chcąc marnować jedzenia, jemy ją przez kolejne dni, aż mamy jej dosyć. Jak się okazuje, wiele zup można mrozić. Jednak trzeba poznać szczególne zasady, które sprawią, że po wyjęciu z zamrażarki nadal będą zdatne do spożycia i po prostu smaczne.

Jak wygląda mrożenie zup? Które można mrozić, a których nie? Mrozić w słoikach, czy może pojemnikach na żywność? O jakich zasadach jeszcze warto pamiętać przy mrożeniu innych produktów? Wszystko wyjaśni się po przeczytaniu tego tekstu!

Mrożenie zup – które z nich można przechowywać w zamrażarce?

Mrożenie zup to dość prosty proces, ale trzeba pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Każda zupa powinna być pozbawiona nabiału. Jeżeli wcześniej była do niej dodana śmietana, jajka, makaron, czy też jogurt naturalny, to nie ma sensu wkładać zupy do zamrażalki.

Oczywiście nie potrafimy sobie wyobrazić rosołu, czy też pomidorówki bez makaronu. Ale przecież z reguły i tak zupa jest gotowana oddzielnie. Dopiero przed samym podaniem wkładamy do niej makaron lub bezpośrednio na talerz. Co więcej, warto odpuścić sobie też mrożenie zup, w których są warzywa. Możemy przecież je odcedzić i przechowywać w zamrażarce jedynie sam wywar.

Śmietana
Źródło: Pixabay

Dlaczego nie można mrozić zup z dodatkiem śmietany?

Bardzo wiele zup podobnie jak sosów zagęszczamy przy pomocy śmietany. Rzeczywiście nadaje im niepowtarzalnego smaku. Jednak mrożenie zupy z dodatkiem śmietany nie jest dobrym pomysłem. Wszystko za sprawą tego, że tłuszcz zawarty w śmietanie nie ulegnie całkowitemu zamrożeniu. W ten sposób do zupy mogą dostać się mikroorganizmy niebezpieczne dla ludzkiego organizmu.

W związku z tym powinniśmy szybciej przemyśleć to, czy będziemy chcieli przechowywać zupę w zamrażarce. Jeżeli tak, to wcześniej możemy odlać z garnka taką ilość, którą chcemy zamrozić, a dopiero do reszty, którą będziemy jeść tego samego dnia dodać śmietany.

Mrożenie zup na najpopularniejszych przykładach

W Polsce mamy wiele zup, które najchętniej zjadamy, a niektóre z nich są nawet tradycją! Z najpopularniejszych możemy wymienić, chociażby rosół, pomidorówkę, zupę ogórkową, barszcz ukraiński, krupnik, zupę grzybową, czy też różnego rodzaju zupy krem. Większość z nich możemy przechowywać w zamrażarce, ale wszystko zależy od tego, jakich produktów użyliśmy do jej przygotowania. Tak więc przyjrzyjmy się temu bliżej.

  • Rosół. Makaron, warzywa i piękny aromatyczny zapach, który w wielu domach pojawia się co niedzielę. Przed podaniem drugiego dania każdy z apetytem zajada się pysznym rosołem, ale czy możemy go zamrozić? Tak, ale tylko wtedy, gdy nie będzie w nim makaronu i warzyw. Jeżeli włożymy rosół do zamrażarki wraz z dodatkami, to straci on swój smak.
  • Zupa pomidorowa. Choć często przygotowujemy ją na bazie rosołu, to i tak w garnku zostaje spora ilość. W takiej sytuacji jak najbardziej możemy zdecydować się na mrożenie zupy pomidorowej, ale bez dodatku śmietany, warzyw i produktów mączno-ryżowych.
  • Zupa ogórkowa. Oczywiście nie mamy sposobu na to, aby pozbyć się warzyw, ale mrożenie zupy ogórkowej tego nie wymaga. Po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu nadal będzie miała świetny smak. Ważne, aby nie zamrażać jej z dodatkiem śmietany.
  • Krupnik to kolejna zupa, którą można zamrozić. W tym przypadku równie ciężko jest odcedzić produkty, które wykorzystaliśmy do gotowania. Jednak nie jest to żadna przeszkoda. Możemy zamrozić krupnik, ale musimy zadbać o to, aby w pojemniku nie znajdowało się powietrze, ponieważ przyspiesza proces psucia się jedzenia.
  • Zupa grzybowa też nadaje się do przechowywania w zamrażarce. O ile wcześniej nie dodaliśmy do niej śmietany.

Jak zamrozić zupę, aby zachowała swój smak? Czy trzeba wcześniej przechowywać ją w lodówce?

Mrożenie zup w większości przypadków wygląda bardzo podobnie. W pierwszej kolejności musimy zadbać o to, co wspominaliśmy już parokrotnie. Mianowicie w zupie nie powinny znaleźć się warzywa ani śmietana. Następnie pamiętajmy, że zupa pod żadnym pozorem nie może być gorąca. Wcześniej możemy przelać ją z garnka do mniejszych pojemników, dzięki czemu zupa szybciej ostygnie. Dobrym rozwiązaniem jest też włożenie je na jakiś czas do lodówki. Kiedy będzie już chłodna, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przelać ją do pojemników i umieścić w zamrażarce.

Czy mrożenie zup w słoikach to dobry pomysł?

Z reguły decydujemy się na mrożenie zup w specjalnych pojemnikach na jedzenie lub woreczkach. Jeżeli mamy taką możliwość, to jest to bardzo skuteczne metoda. Jednak nie zawsze mamy takie akcesoria, a w piwnicy stoi mnóstwo słoików. Czy możemy je wykorzystać do mrożenia zup? Pewnie, że tak.

Z tym że musimy mieć na uwadze to, że zupa jest cieczą, która pod wpływem niskiej temperatury zwiększy swoją objętość. Dlatego też, jeśli mamy zamiar mrozić zupę w słoikach, to nie możemy zapełniać ich do końca. W innym przypadku może nas czekać przykra niespodzianka w postaci rozbitego słoika, zmarnowanego jedzenia i dodatkowej pracy przy czyszczeniu zamrażarki. Co więcej, powinniśmy zadbać o to, aby słoik był wytrzymały i wykonany z materiału odpornego na niskie temperatury. Do mrożenia zup doskonale sprawdzą się słoiki żaroodporne.

Zupa pomidorowa
Źródło: Pixabay

Mrożenie mięsa sosów i innego jedzenia – o czym warto pamiętać?

Poza mrożeniem zup na co dzień wkładamy do zamrażarki bardzo różne jedzenie. Mrozimy, chociażby mięso, sosy, czy warzywa. Mimo że nie mamy jednej złotej rady dotyczącej wszystkich produktów, to pamiętajmy o najważniejszych zasadach, czyli:

  • Schładzamy produkty przed zamrożeniem.
  • Nie mrozimy jedzenia, które już raz było mrożone.
  • Niezależnie od tego, czy mrozimy w pojemnikach, czy też słoikach, wszystko musi być szczelnie zamknięte.
  • Jedzenie mrozimy w mniejszych porcjach.
  • W przypadku braku prądu nie otwieramy zamrażarki.
  • Odmrażamy wszystko dokładnie przed włożeniem do garnka. Wyjątek stanowią warzywa.
  • Nie zamrażamy zepsutych produktów.

One thought on “Jak zamrozić zupę, czyli kilka zasad udanego mrożenia potraw, które musisz poznać

  1. Czyli nie każdą zupę można mrozić? Dobrze wiedzieć, bo nie byłam tego świadoma. Dziękuję za super pomocny wpis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close