Jak zrobić bułki drożdżowe – o czym należy pamiętać podczas wykonywania przepisu na to pyszne śniadanie

Bułeczki drożdżowe na tacce

Wiele osób zaczyna dzień od pysznego śniadania, które daje siłę na resztę dnia. W tym celu jedni wybierają jajecznicę, inni kanapki, a jeszcze inni przygotowują domowej roboty bułeczki drożdżowe. Jeśli więc szukasz przepisu na smaczne bułki to idealnie trafiłeś.

Składniki

Aby przygotować ciasto na bułeczki drożdżowe, będziesz potrzebował:

  • 35 gramów drożdży świeżych lub 10 gramów drożdży instant,
  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 100 gramów miękkiego masła,
  • szczypta soli.

Dodatkowo do posmarowania potrzebne będzie jedno jajko.

Jak zrobić bułki drożdżowe – przygotowanie ciasta

Drożdże instant mieszamy bezpośrednio z mąką i dodajemy cukier. Następnie wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy sól i mieszamy składniki. Po skończeniu dodajemy żółtka i gdy wszystko się połączy wyrabiamy całość przez kilka minut. Na końcu dodajemy miękkie masło i ponownie wszystko wyrabiamy przez około 15 minut aż ciasto drożdżowe będzie gładkie i elastyczne.

Jeśli korzystasz z drożdży świeżych musisz wcześniej zrobić rozczyn: drożdże o temperaturze pokojowej należy rozetrzeć z łyżeczką cukru aż się całkowicie rozpuszczą. Potem dodajemy dwie łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki, wsypujemy resztę cukru, sól i wlewamy resztę mleka. Mieszamy składniki i dodajemy żółtka, a na koniec masło. Przez około 15 minut wyrabiamy ciasto drożdżowe, aż będzie elastyczne i gładkie i zacznie odklejać się od ręki. Na koniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia, czyli na około półtorej godziny. 

Bułki drożdżowe z sezamem
Źródło: Pixabay

Po wyrośnięciu ciasto (niezależnie od rodzaju drożdży) wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy je aż nie pozbędziemy się pęcherzyków powietrza. Później formujemy wałek i dzielimy go na części, w zależności od tego jak duże bułki chcemy. 

Każdy powstały w ten sposób kawałek zamieniamy w kuleczkę. Uformowane bułeczki kładziemy na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem. Trzeba pamiętać, żeby zostawić między nimi odstępy, bo mogą się pokleić. Wszystko odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 

Bułeczki drożdżowe według przepisu powinny być pieczone w 190 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, jednak cały czas należy kontrolować stan drożdżówek. Dodatkowo przed włożeniem do piekarnika powinniśmy je posmarować jajkiem. 

Jak zrobić bułki drożdżowe z nadzieniem?

Na tym etapie decydujemy czy bułeczki będą z nadzieniem czy bez. Jeśli chcemy czymś osłodzić wyrobione ciasto jako nadzienie możemy dodać na przykład nutellę. Ilość zależy od wielkości i liczby bułeczek.  Po rozcięciu ciasta drożdżowego na kawałki rozpłaszczamy jeden z nich w dłoniach, nakładamy około dwie łyżeczki nutelli (w zależności od wielkości) i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Na końcu w dłoniach formujemy z niego kuleczkę. 

Bułeczki drożdżowe z dżemem robi się bardzo podobnie do tych z nutellą. Wystarczy pokrojone ciasto rozpłaszczyć i na środku dodać około łyżeczkę dżemu (najlepiej gęstego). Następnie wszystko zlepiamy tak jak pieroga i ponownie nadajemy bułeczce kształt kuli.

Jak zrobić bułki drożdżowe z kruszonką?

W miseczce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy roztopione masło. Całość mieszamy do otrzymania kruszonki. Przed pieczeniem powinniśmy bułeczki drożdżowe posmarować jajkiem pomieszanym z mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.

Bułki drożdżowe
Źródło: Pixabay

 

Bułeczki drożdżowe – wskazówki

  • Ciasto drożdżowe wymaga sporej ilości czasu i ciepła. 
  • Najlepiej użyć świeżych drożdży, lecz można także skorzystać z instant, ewentualnie suszonych. Należy pamiętać, że im cięższe ciasto (im więcej masła lub mąki) tym więcej drożdży potrzebuje
  • Do wypieków najlepiej zastosować mąkę typu 500. Mąka powinna być świeża, sucha i przesiana. Ciasto będzie maksymalnie wdzięczne, jeśli mąka będzie delikatnie podgrzana
  • Użyte przez nas mleko powinno mieć temperaturę 37 stopni, aby drożdże lepiej pracowały. Jeśli korzystamy z suszonych drożdży temperatura powinna być większa (około 45 stopni)
  • Użyty tłuszcz (masło) powinno być naprawdę dobrej jakości. Przed użyciem należy je stopić i ostudzić. Nie może ono być zbyt ciepłe, ponieważ spowoduje to zniszczenie drożdży
  • Masło może być też sklarowane. Nie zmienia to jednak faktu że dodajemy je do ciasta pod koniec wyrabiania. Trzeba to zrobić stopniowo, by został dobrze wchłonięty i równomiernie się wymieszał z innymi składnikami
  • Użyte jajka również muszą być świeże i wysokiej jakości, dzięki czemu ciasto drożdżowe zachowa odpowiednią strukturę
  • W trakcie wyrabiania ciasto będzie się mocno kleiło do rąk, jednak nie możemy używać więcej mąki by je odkleić, ponieważ może to utrudnić wyrastanie, a po pieczeniu bułeczki nie będą tak smaczne
  • Bułeczki podczas pieczenia stać się złote. Wtedy dopiero można je wyjmować i mieć pewność, że ciasto w środku nie będzie surowe
  • Ciasto drożdżowe może być zamrożone, jeśli nie mamy czasu robić wszystkiego na raz, jednak trzeba je zawinąć w folię

Podsumowanie

Bułeczki drożdżowe są świetną alternatywą dla drożdżówek, które można nabyć w sklepie. Dodatkowym atutem jest możliwość eksperymentowania z nimi, dzięki czemu każda osoba szukająca odpowiedniego śniadania wymyśli coś dla siebie. Oprócz tego mogą stanowić osobny posiłek lub deser. 

One thought on “Jak zrobić bułki drożdżowe – o czym należy pamiętać podczas wykonywania przepisu na to pyszne śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close