Jak zrobić domowe żelki – sprawdzone przepisy krok po kroku, za które podziękuje ci twoje dziecko

Domowe żelki w kształcie misów

Żelki to świetna przekąska na każdą porę dnia i roku. Chętnie zajadają się nimi nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak to zwłaszcza maluchy z największą przyjemnością sięgają po żelowe zwierzątka, czy też owoce. Chociaż żelki dostępne są w każdym sklepie spożywczym, to warto spróbować zrobić je w domu. Jak zrobić domowe żelki? Jakie korzyści płyną z takiego rozwiązania? Jakie przepisy są najlepsze? Wszystko zostało wyjaśnione poniżej!

Dlaczego warto robić domowe żelki?

Zanim zostaną przedstawione najlepsze przepisy na domowe żelki, warto wskazać, jakie korzyści przynosi nam takie rozwiązanie. Na pierwszym miejscu są oczywiście składniki. To jakie z nich zostaną dodane, zależne jest przede wszystkim od rodziców, wielu z nich niechętnie podaje dzieciom, chociażby duże ilości cukru.

Robiąc żelki w domu, mogą dodać go w takiej ilości, ile będą uważali za słuszne. Nie ma jednak obaw, że przekąska nie będzie smakowała pociechom. Cukier można zastąpić czymś innym lub przygotować kwaśne żelki, które też będą pyszne.

Drugą zaletą domowych żelków jest świetna zabawa. Dzieci z całą pewnością pomogą w ich tworzeniu, a przy pracy z całą pewnością uśmiech ciągle będzie gościł na ich twarzach. Nie bez znaczenia jest też wspólnie spędzony czas na zajęciu kreatywnym i wymagającym wykazaniem się wyobraźnią.

Domowe żelki wysypujące się ze szklanki
Źródło: Pixabay

Jak zrobić domowe żelki dla dzieci z galaretki – przepis

Domowe żelki z galaretki są najłatwiejsze w przygotowaniu, a wystarczy mieć jedynie dwa składniki oraz foremki (mogą być te, które są używane do mrożenia lodów w kostkach. Należy przygotować:

  • 1 galaretkę.
  • 100 ml wody.

Wodę trzeba zagotować aż do momentu wrzenia, a następnie zalać nią galaretkę. Potem konieczne jest dokładne wymieszanie, tak aby proszek z opakowania całkowicie się rozpuścił. Tak przygotowany płyn, należy wlać do foremki lub kilku. W kolejnym kroku trzeba odstawić galaretką, aż osiągnie temperaturę pokojową. Kiedy ten moment nastąpi, żelki muszą trafić do lodówki minimum na kilka godzin. Najlepiej jednak przechowywać je przez całą noc.

Przepis na żelki z soku z owoców

W tym przypadku przepis na żelki jest trochę bardziej skomplikowany, ale tylko odrobinę. Niezbędne są składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny.
  • 100 ml soku z wybranych owoców.
  • 1 łyżka cukru.
  • 6 łyżeczek żelatyny.

Jeżeli rodzice chcą zrezygnować z dodawania cukru, to warto zmienić ilość soku z cytryny do pół lub jednej łyżki. Inaczej mogą być za kwaśne.

Podczas przygotowania wyjątkowo żelatyna nie jest zalewana wodą a sokiem z owoców w garnku. Taką masę należy pozostawić na 5-10 minut, aby napęczniała. Kiedy to się stanie, można dodać sok z cytryny. Później trzeba podgrzewać płyn do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Na koniec opcjonalnie można dosypać cukru i jeszcze przez moment podgrzewać aż do jego rozpuszczenia. Podobnie jak w przypadku żelków z galaretki, te przygotowane z soku trzeba przelać je do foremki i pozostawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy można je włożyć do lodówki na minimum kilka godzin.

Dziewczyna z domowymi żelkami na dłoni
Źródło: Pixabay

Przepis na żelki bez żelatyny

W związku z tym, że żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, to nie jest akceptowalna w każdym jadłospisie. Jednak jest bardzo często używana w procesie tworzenia żelków, głównie ze względu na właściwości żelujące. Na szczęście jest produkt, którym można zastąpić żelatynę, a dokładniej agar. Jest on produkowany z glonów, więc ma roślinne pochodzenia. Potrzebne nam będą:

  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • 2 łyżeczki agaru.
  • 1 szklanka soku z owoców.

Oba soki należy wlać do garnka i dodać agar. Nastawić gaz na nieduży płomień i poczekać aż masa zacznie wrzeć, ale nie może się gotować! Oczywiście w następnym kroku trzeba przelać płyn do foremki i czekać aż ostygnie. W tym przypadku nie ma konieczności chłodzenia ich w lodówce, więc po upływie godziny można już posmakować pysznych żelków.

Żelki na bazie zielonej herbaty

Żelki z zielonej herbaty to potwierdzenie na to, że słodycze bez dodatku cukru mogą być bardzo dobre. Do przygotowania ich niezbędne będą:

  • 1 łyżka zielonej liściastej herbaty.
  • 2 łyżeczki żelatyny.
  • 4 listki świeżej mięty.
  • 1 łyżka soku z owoców.

Herbatę zaparzać przez 15 minut w filiżance, aby napar był bardziej wyrazisty, można ją przykryć spodeczkiem. Po zaparzeniu dodać miętę i sok z owoców. Do miseczki należy wsypać żelatynę i zalać ją niewielką ilością wrzącej wody. Następnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odcedzić napar z liści herbaty i mięty, wlać do niego rozpuszczoną żelatynę i całość przelać do foremki. Włożyć żelki do lodówki na około 3 godziny.

Domowe żelki
Źródło: Pixabay

Żelki są doskonałym prezentem

Wiele osób przychodząc w odwiedziny, decyduje się przynieść dzieciom jakiś słodki drobiazg, co jest bardzo miłe. Jednak kiedy wiadomo, że rodzice starają się unikać cukru w diecie swoich pociech, to warto pomyśleć o przygotowaniu właśnie takich żelków. Zresztą można podarować je nie tylko dzieciom, również dorośli ucieszą się z takiego upominku. Wystarczy włożyć je do ozdobnego słoiczka lub torebki i prezent będzie gotowy.

One thought on “Jak zrobić domowe żelki – sprawdzone przepisy krok po kroku, za które podziękuje ci twoje dziecko

  1. Wow! Jaka super opcja dla dzieci. Prosta, szybka i przede wszystkim dużo zdrowsza, niż żelki ze sklepu. Dziękuję Wam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close