Genialne ciasto na pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzeri – jak zrobić, o czym należy pamiętać

Pizza na talerzu

Któż z nas nie uwielbia pizzy? Ta prosta potrawa pochodząca z Włoch zawojowała serca ludzi na całym świecie.

Wywodząca się z Włoch, pizza jest płaskim plackiem (focaccia) z sosem pomidorowym, posypanym serem (najczęściej mozzarellą) i ziołami. Tak przyrządzone ciasto wędruje następnie do bardzo mocno nagrzanego pieca. By ostatecznie być zjedzonym na gorąco lub zimno.

Kluczowy składnik

Wielu ludzi może zastanawiać się co sprawia, że pizza jest taka dobra? Na jej sukces mogą składać się różne rzeczy: od rodzaju użytej mąki na ciasto, przez odpowiednio przygotowany sos, aż po czas spędzony w piekarniku. Z tego powodu uzyskanie odpowiedzi na to pytanie nie jest łatwe.

Przepis na ciasto na pizzę

Współczesny świat i powszechny dostęp do informacji sprawia, że w wyszukiwarce internetowej wystarczy wpisać frazę „przepis na pizzę” aby znaleźć wiele blogów traktujących o tej przepysznej potrawie. Poniżej przedstawiono dwa przepisy które mogą stanowić bazę dla naszej pizzy.

Składniki na pizzę
Źródło: Pixabay

Kilka przepisów

Do pierwszego przepisu należy użyć:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych (instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Przed przygotowaniem rozczynu, drożdże ocieplamy w temperaturze pokojowej. Przygotowanie rozczynu: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

Uwaga! Rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość około 3 krotnie – jeżeli tak się nie stanie to proces należy powtórzyć jeszcze raz, a rozczyn z drożdży instant może się trochę spienić.

Mąkę należy przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Systematycznie zagarniamy łyżką mąkę do środka, przez 2 – 3 minuty mieszając składniki. pod koniec dodając oliwę.

Następnym etapem jest wyłożenie połączonych składników na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto należy wyrabiać przez około 15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Możemy to zrobić mikserem planetarnym lub ręcznie. W tym drugim przypadku bolące ręce wskazują że ciasto wyrabialiśmy prawidłowo.

Teraz nadchodzi czas gdy naszemu ciastu należy pozwolić wyrosnąć. W tym celu wkładamy je do dużej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 1 godzinę. Kiedy nasze ciasto wyrosło należy wyjąć je na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na około 7 minut pod ściereczką.

Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Na środku położyć kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami równomiernie po powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki „wałeczek” na brzegu.

Uwaga! Ciasto sprężynuje i próbuje wrócić do wcześniejszej pozycji, ale przy odrobinie cierpliwości uda nam się osiągnąć cel.

Ostatnim krokiem przed włożeniem pizzy do piekarnika jest posmarowanie ciasta cienką warstwą sosu pomidorowego, posypanie serem oraz ulubionymi dodatkami. Następnie odczekać około 15 minut aż ciasto podrośnie, a ostatecznie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (przynajmniej 250 stopni Celsjusza) przez około 10 minut.

Pizza
Źródło: Pixabay

Bardziej zaawansowany przepis

Dla bardziej oddanych pizzo-fili powyższy przepis może okazać się zbyt amatorski. Aby uzyskać nowe doznania smakowe dobrym wyjściem jest użycie mąki typ 00. Jest to włoskie oznaczenie bardzo drobno zmielonej mąki pszennej. Ten przepis pozwala na zrobienie spodu pod dwie cienkie lub jedną, dużą i grubą pizzę.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej – najlepiej typ 00 – 450 g
  • 1 szklanka ciepłej wody – 250 ml
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

Przed przygotowaniem ciasta na pizzę należy sprawdzić, czy nasze drożdże suche są aktywne. W tym celu odlewamy odrobinę wody ze szklanki. Następnie należy dodać łyżeczkę mąki oraz cukru ze składników z przepisu.

Całość rozetrzeć i zostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut. Po upływie tego czasu nasz rozczyn powinien zacząć się buzować i pienić. W takim wypadku zawartość szklanki dodajemy do miski z resztą składników. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w wielkiej misce.

Ciasto należy wyrabiać ręcznie lub mikserem planetarnym przez 10-15 minut do uzyskania zwartej kuli odchodzącej od brzegów miski. Ciasto należy pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym celu można włączyć na parę minut piekarnik ustawiony na temperaturę 35 stopni i włożenie do środka ciasta.

Uwaga! Przed włożeniem ciasta, piekarnik należy wyłączyć. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość. Po tym czasie wykładamy je na blat lub stolnicę posypaną mąką.

Uwaga! Ciasto może zostać wykorzystane do pizzy, chleba, bułek, i innych wypieków drożdżowych. Po pierwszym wyrośnięciu ciasta, należy je rozciągnąć (lub rozwałkować) pod wybrany kształt. Gdy to zrobimy, odstawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę.

Pamiętaj! Przynajmniej 250 stopni Celsjusza!

W trakcie rozgrzewania piekarnika smarujemy ciasto sosem pomidorowym, kładziemy kawałki sera mozzarella i wykładamy nasze ulubione składniki.

Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, w zależności od grubości ciasta:

  • Ciasto cienkie – 10-12 minut
  • Ciasto grube – 12-15 minut

Po wyciągnięciu pizzy z pieca warto polać ją oliwą z oliwek, a zanim zaczniemy eksperymentować z różnymi składnikami, warto wypróbować te najprostsze – sos pomidorowy i ser mozzarella.

Na sam koniec nie zapomnij o polaniu pizzy oliwą z oliwek.

Buon appetito!

One thought on “Genialne ciasto na pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzeri – jak zrobić, o czym należy pamiętać

  1. Dziękuję za ten przepis, brzmi smacznie więc na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji, a taka już niebawem. Dam znać, jak pizza wyszła! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close