Ciasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. Możemy je kupić w każdym większym markecie lub przygotować samodzielnie. Przygotowanie z nich potraw jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Z tego powodu tak często przekąski z ciasta francuskiego można spotkać podczas przyjęć i spotkań ze znajomymi.
Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować nawet wtedy, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Ich smak zawsze zachwyca gości i jako pierwsze znikają ze stołu. Przygotowaliśmy kilka szybkich i prostych imprezowych przekąsek z ciasta francuskiego. Gwarantujemy, że ich smak na pewno zostanie doceniony przez gości. Oto sprawdzone przepisy z ciasta francuskiego przekąski.
Przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem są proste w przygotowaniu i smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do ich przyrządzenia potrzebny jest płat ciasta francuskiego, pierś z kurczaka, czerwona cebula, ser ricotta i rukola. Oprócz tego niezbędne są przyprawy takie jak sól, czosnek, pieprz i papryka w proszku.
Kurczak i cebula muszą wystygnąć, więc w tym czasie należy przygotować resztę składników. Rukolę należy drobno posiekać i pomieszać ją z ricottą, solą i pieprzem. Płat ciasta dzielimy na 8 równych części. Na każdy kawałek układamy kurczak z cebulką oraz rukolę z ricottą.
Wierzchołki kwadratowych kawałków należy ze sobą złapać i skleić na środku. Gotowe sakiewki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną sezamu. Ciasto należy piec w piekarniku w 220 stopniach przez 20 minut.

Ciasto francuskie na słodko
Dla miłośników słodkich smaków polecają się przekąski z ciasta francuskiego na słodko z jabłkami. Przepis jest bajecznie prosty i wymaga użycia tylko kilku składników. Do przyrządzenia tych przekąsek potrzebne są jabłka, cynamon, odrobina cukru i sok z cytryny.
Jabłka należy obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie musisz skropić je sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem i cukrem. Na każdej z ośmiu części ciasta francuskiego układamy porcję jabłek i zlepiamy z trzech stron. Powstałe ciastka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Doskonale smakują podawane z domowym lukrem.
Trójkąty ze szpinakiem
Kolejnym pomysłem na szybką przekąskę z ciasta francuskiego jest połączenie go ze szpinakiem. Farszem do ciasta jest przesmażony z czosnkiem szpinak z dodatkiem sera feta. Wystarczy świeży lub mrożony szpinak usmażyć na maśle, doprawić małą ilością soli, pieprzem i gałką muszkatołową.
Warto pamiętać, że z solą nie należy przesadzać, bo ser jest bardzo słony. Gdy cała woda wyparuje z patelni ze szpinakiem, konieczne jest dodanie sera typu feta. Na każdym z ośmiu kwadratów ciasta francuskiego układamy farsz ze szpinakiem i sklejamy w trójkąty. Smarujemy je żółtkiem i pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.
Rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami
Przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem z piekarnika to świetna propozycja na imprezę. Można je spożywać na zimno, na przykład z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego. Przygotowanie dania należy rozpocząć od posiekania drobno cebuli i zeszklenia jej na niewielkiej ilości oleju. Po chwili smażenia na patelnię dodać starte na tarce pieczarki i zredukować do odparowania wody. Potem należy doprawić farsz solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gdy farsz z warzywami ostygnie, doprawiamy go serem żółtym tartym. Na cieście francuskim układamy na całej powierzchni pomieszany z ketchupem farsz. Roladę zawijamy wzdłuż długiego boku i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy kawałki na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

Koszyczki z ciasta francuskiego z warzywami
Ten pomysł na przekąskę z piekarnika z całą pewnością zachwyci wszystkich gości. Przepis na ciasto francuskie z sałatką warzywną, serem i kawałkami łososia to imprezowy hit. W cieście francuskim należy wyciąć koła o średnicy około 10 cm. W połowie wyciętych kółek należy wyciąć kolejne, tym razem o średnicy 2 cm. Sklejamy ze sobą wycięte kółka bez dziurki z kółkami z dziurkami i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Czas na warzywa. Pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę, oliwki w plasterki a rukolę szarpiemy. Ser typu feta kroimy w nieduże kawałki, najlepiej kostkę. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki lub w plasterki. Taką sałatkę z warzywami, serem i kawałkami łososia układamy na upieczonych koszyczkach z ciasta francuskiego. Lekko całość można skropić lekkim sosem na bazie oliwy.
Szybkie pizzerinki z serem
Ostatni imprezowy przepis to pizzerinki z sosem pomidorowym, serem, szynką i papryką. Wystarczy drobno pokroić dobrej jakości wędlinę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę w drobną kostkę. Można dodatkowo posiekać cebulkę. Sos pomidorowy może być gotowy lub domowej roboty. Równie dobrze można wykorzystać ketchup lub koncentrat pomieszany z ziołami i innymi przyprawami.
Na cieście francuskim pokrojonym w nieduże kwadraty i posmarowanym sosem należy umieścić szynkę, warzywa i całość posypać serem. Na blaszce układamy kwadraty i pieczemy przez około 18 minut w 200 stopniach.
Jak upiec w piekarniku przekąski z ciasta francuskiego?
Jak widać, przepisów i pomysłów na smaczne przekąski z ciasta francuskiego jest wiele. By ciasto francuskie i przekąski z niego zrobione były smaczne, nie należy piec ich w zbyt wysokiej temperaturze. Gdy jest ona zbyt wysoka, ciasto się momentalnie pali i nie da się go uratować. Zbyt niska temperatura też będzie zabójstwem dla naszych przekąsek.
Najbardziej rekomendowana temperatura dla ciasta francuskiego to około 200-220 stopni. Najlepiej je piec z grzaniem włączonym na górę i dół. By ciasto francuskie było zawsze chrupiące, gotowe przekąski warto posmarować przed upieczeniem rozkłóconym żółtkiem.
Nigdy nie lubiłem ciasta francuskiego, ale od kiedy moja żona zrobiła rogaliki z jakiegoś przepisu, to pokochałem chyba na zawsze. Muszę podesłać jej ten artykuł, może nawet razem coś upichcimy!